Naar boven

Achillespees ontsteking

Achillespeesontsteking (Achilles tendinitis)

Achillespijn of achillespeespijn wordt meestal ervaren als een doffe (soms scherpe) pijn in de achillespees. De achilles bevindt zich ongeveer 5 cm boven het hielbeen (calcaneus). Er is beperkte flexibiliteit en soms is de pijnlijke plek rood en gezwollen. Er kan ook een knobbel aanwezig zijn. De medische term voor deze voetklacht is ‘achilles tendinitis’ ofwel ontsteking van de achillespees. De achillespees is de grootste pees in het lichaam en het verbindingspunt tussen de kuitspieren (gastrocnemius en soleus) en het hielbeen.

Onder teveel stress raakt de pees gespannen en dit veroorzaakt irritatie, pijn en ontsteking. Na verloop van tijd ontstaat er littekenweefsel en de pees wordt minder flexibel. Er is een risico dat de pees volledig of gedeeltelijk scheurt.Oorzaken van Achilles tendinitis
Er zijn verschillende oorzaken voor overmatige spanning op de achillespees. Meestal is het een kwestie van overbelasting. Deze voetklacht komt daarom vooral voor bij sporters, hardlopers en mensen die regelmatig aan atletiek doen.

Een bijdragende oorzaak is een verkeerd looppatroon, met name ‘over pronatie’. OVER PRONATIE is het overmatige naar binnen kantelen van de enkels en doorzakken van het voetgewelf. Het is een veelvoorkomend probleem bij jong en oud. Over pronatie leidt tot overmatige spanning op de achillespees. Dit komt omdat over pronatie gepaard gaat met het binnen draaien van het onderbeen, waardoor de kuitspieren onder de druk worden gezet (torsie).

De kuit is een grote spiergroep die veel kan hebben, de achillespees daarentegen is minder sterk en vormt de ‘zwakste schakel in de keten’. Torsie in de kuitspieren leidt daarom tot verhoogde spanning in de achillespees en uiteindelijk tot ontsteking en micro-scheurtjes in het weefsel.

Behandeling:
  • Orthopedische (sport)steunzolen
  • Persoonlijk schoenadvies
  • Fysiotherapie.
  • Shockwave
  • Rust: alle activiteiten die de aandoening verergeren moeten vermeden of verminderd worden: dus geen sport of hardlopen of lange wandelingen etc
  • IJS: een ice-pack helpt om de ontsteking en pijn te verminderen: houd 10 minuten lang een ice-pack (of theedoek met ijsklontjes) op de achillespees. Doe dit 3 keer per dag.