Naar boven

Hielspoor

Hielspoor/Peesplaatontsteking

De hiel speelt een belangrijke rol bij staan en lopen. Het is doorgaans het eerste deel van ons lichaam dat de grond raakt en het draagt ons volle lichaamsgewicht.


Hielirritatie:
Het vetkussen onder de hiel neemt naarmate we ouder worden af. Dan neemt het dempend vermogen af en worden het hielbeen en de peesplaat zwaarder belast dan normaal. De irritatie kan vervolgens zorgen voor veel pijn aan de hiel.

Het peesblad onder de voet is een erg stugge platte pees, welke zijn oorsprong aan het hielbeen heeft en naar de tenen toe loopt, hier waaiert deze uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het ondersteunt de boog van de voet. Dit peesblad zorgt ervoor dat we met meer kracht kunnen afzetten tijdens (hard)lopen en springen.

Peesplaatontsteking:
Een veelvoorkomende klacht aan de onderzijde van de hiel is een peesplaatontsteking. Ook wel fasciitis plantaris genoemd. Een ontsteking van de peesplaat die zich doorgaans openbaart door een scherpe of zeurende pijn in de hiel. De plek van de pijn is doorgaans goed te duiden, maar uiteindelijk kan de hele voetboog pijnlijk aandoen. Kenmerkend is dat de pijn vooral gevoeld wordt na een periode van rust. Dat komt doordat de taaie peesplaat dan in een keer wordt opgerekt en dat veroorzaakt vaak hevige pijn die na het lopen weer enigszins afzwakt. Maar naarmate de belasting groter wordt en / of langer duurt neemt de pijn weer toe. Als deze peesplaatontsteking niet overgaat wordt het chronisch en dan kan er degeneratie van het weefsel ontstaan. Wacht dus niet te lang met het nemen van maatregelen.Hielspoor:
Dit is een bijverschijnsel van een peesplaatontsteking. Het is een verkalking onder aan het hielbot oftewel kalkafzetting aan de hiel. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn, het is ‘slechts’ een bijverschijnsel.

Wanneer pijn aan de hiel zich openbaart spreekt men al snel van een hielspoor, maar meestal betreft het dus fasciitis plantaris. Maar hoe ’t ook genoemd mag worden, peesplaatontsteking, fasciitis plantaris of hielspoor, pijn in de hiel is een groot ongemak waar men maanden of zelfs jaren last van kan hebben!

Het is van belang dat u niet te lang doorloopt met hielspoor: hoe sneller u er wat aandoet, des te groter de kans op genezing. Mensen die 12 maanden of langer last van hielpijn hebben, zonder op zoek te gaan naar behandeling, lopen het risico van chronische plantar fasciitis. Zelfzorg en non-invasieve behandelmethoden werken dan niet meer en meer ingrijpende behandelingen zijn noodzakelijk.

Behandeling:
  • Orthopedische (sport)steunzolen
  • Persoonlijk schoenadvies
  • Fysiotherapie
  • Shockwave
  • Rust: alle activiteiten die de aandoening verergeren moeten vermeden of verminderd worden: dus geen sport of hardlopen of lange wandelingen etc
  • IJS: een ice-pack helpt om de ontsteking en pijn te verminderen: houd 10 minuten lang een ice-pack (of theedoek met ijsklontjes) op de pees. Doe dit 3 keer per dag.