Naar boven

Reumatoïde Artritis (RA)

Reumatoïde artritis
Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen die allemaal te maken hebben met het klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma komt voor bij zowel oude als jonge mensen. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Dit is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ‘gewrichtsreuma’ genoemd.

Reumatoïde artritis is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Reumatoïde artritis begint doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen. Een snelle diagnose met een adequate behandeling is bepalend voor het vervolg van de ziekte. Welke medicatie en behandeling het beste is, wordt altijd in samenspraak met de reumatoloog beslist.

Reumatoïde artritis is een zogenaamde auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis begint vaak sluipend. Normaal maakt het lichaam indringers als bacteriën of een virus onschadelijk met een ontsteking en verhoging van temperatuur. Bij reumatoïde artritis vallen de afweercellen ook andere delen van het eigen lichaam aan, zoals gewrichten en gewrichtskapsel. Zo ontstaan chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Hoe langer de ontsteking duurt, hoe meer gewrichtsdelen beschadigd raken en op den duur vergroeien. Zo’n zeventig procent van mensen met reumatoïde artritis kampt met voetproblemen.



Wat zijn de verschijnselen aan voeten en enkels?

  • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
  • Stijve armen en benen, vooral in de ochtend
  • Typerend voor de ‘reumatische voet’ zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
  • Veranderende stand van tenen en voeten
  • Schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk
  • Intense vermoeidheid.
  • Al deze verschijnselen samen geven het karakteristieke beeld van de ‘reumatische voet’.


Voetvorm
Een veranderde stand van de voet kan een ander looppatroon tot gevolg hebben. Vaak gaat dat gepaard met overmatige eeltvorming. Door reumatoïde artritis kunnen de vetkussentjes onder de bal van je voet dunner worden, en dus pijnlijker. Om de druk onder de voetzool te verminderen is een orthopedische steunzool in combinatie met een goede confectie schoen een uitkomst. Ga niet zelf aan de slag met het weghalen van eelt, likdoorns of brokkelige nagels. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een gespecialiseerde pedicure met aantekening ‘Reumatische Voet’.

Veel mensen met beginnende reumatoïde artritis lopen gevaar voor één of meer ontstekingen in de voet. Ook krijgen de voeten vaak een andere vorm. Daarom is het kiezen van de juiste schoenen zo belangrijk. Het gaat er dan vooral om pijn weg te nemen op plekken met de hoogste druk. Schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet zijn het meest comfortabel. Let niet alleen op de juiste lengte en breedte van de schoen. Belangrijk is ook de versteviging van de hiel. Een orthopedisch schoentechnicus kan je adviseren over goed passende schoenen. In eerste instantie kan dit gewoon confectie schoeisel zijn. Maar als de klachten en/of de voetvorm het noodzakelijk maken kan de orthopedisch schoentechnicus u adviseren over de mogelijkheden van orthopedische schoeisel.

Tot slot een aantal tips:
  • Kies voor leren schoenen van zacht materiaal met een soepel bovenwerk. Geen sierstiksels en vetersluiting over de wreef
  • Een verstelbare klittenband op de wreef is handig wanneer je af en toe de druk moet verminderen
  • Koop altijd ‘s middag schoenen wanneer je voeten wat dikker zijn
  • Koop schoenen die een halve tot een hele centimeter langer zijn dan de grote teen
  • Blijf vooral in beweging. Pak als het kan de fiets. Of maak elke dag een wandeling om de spieren in conditie te houden.
  • Draag wollen of katoenen sokken zonder naden die niet knellen.
  • Was je voeten met alkalivrije zeep. Droog goed af tussen de tenen en bij de nagelriemen.
  • Neem bij ontstoken gewrichten een kort warm voetbad. Niet langer dan vijf minuten om de huid niet te week te maken.
  • Knip je nagels recht af, vooral niet te kort om ingegroeide teennagels te voorkomen