Naar boven

Onderhoud

Algemene tips
Droog natte schoenen nooit bij een warmtebron of in een afgesloten ruimte. Uw schoenen zullen hard worden en gaan barsten. Leer is een ‘levend’ materiaal en moet kunnen ademen. Zet de schoenen liever weg op kamer temperatuur eventueel opgevuld met oude kranten. Het papier trekt het vocht uit de schoen, dus vervang de kranten na een paar uur. Als de schoenen droog zijn, goed poetsen met een goede schoencrème.

Wissel regelmatig van schoenen zodat ze kunnen ‘rusten’. Dat verlengt hun levensduur en is bovendien goed voor uw voeten. Laat op het einde van de dag uw schoenen altijd luchten. Neem indien mogelijk de binnenzool of inlay eruit en open de veters.

Schoenspanners houden uw schoenen in model, zeker als u langere tijd uw schoenen niet gebruikt. Trek schoenen aan met een schoenlepel. Let erop dat u de versteviging (contrefort) niet intrapt en maak de veters, klitterbanden of rits goed open.

Onderhoud

Glad leer
Integenstelling tot wat veel mensen denken is het goed om schoencrème aan te brengen met een borstel. Indien u een doek gebruikt voor het inpoetsen, verdwijnt een belangrijk deel van de schoencrème in de doek. Bovendien krijgt u veel sneller vieze vingers. Laat de aangebrachte schoencrème vervolgens minstens een half uur intrekken. Tot slot poetst u de schoenen weer uit met een uitpoetsborstel. Het is beter om eerst de veters eruit te halen, zodat u overal goed bij kunt komen zonder dat de veters vies en vet worden. Gebruik regelmatig ook een anti-rain spray om de schoenen vocht en vuil afstotend te maken.

Nubuck leer
Nubuck is gemaakt van glad leer, waarvan de toplaag licht is opgeschuurd. Uw nubuck schoenen kunt u het beste onderhouden door ze regelmatig preventief in te spuiten met een anti-rain spray. Deze spray werkt vocht en vuil afstotend (lichte kleuren kunnen iets donkerder opdrogen). Plaatselijke vlekken op de schoenen kunt u met een nubuckblokje behandelen. Om de kleur van de nubuck schoenen te behouden of terug te krijgen behandelt u de schoenen met een depper in de goede kleur.

Suède leer
Uw suède schoenen kunt u het beste onderhouden door ze regelmatig preventief in te spuiten met een anti-rain spray. Deze spray werkt vocht en vuil afstotend (lichtere kleuren kunnen iets donkerder opdrogen). Suède leer heeft een hele open structuur waardoor vlekken moeilijk zijn te verwijderen. Voorzichtig opborstelen met een suèdeborstel is de beste oplossing. Voor sommige (donkere)kleuren is er een spray in de goede kleur te verkrijgen om de kleur weer op te halen.

Lak leer
Lakschoenen moeten goed vet gehouden worden, anders gaat het lakleer scheuren. Dit kunt u doen door speciale lakolie te gebruiken. Gebruik geen slaolie, hierin zitten te veel zouten en zullen de schoenen wit uitslaan.